Dill

Dill

Historie og opprinnelse Hvordan dyrke Hvordan høste Helsemessige fordeler i mat

Dill (Anethum graveolens) er en del av skjermplantefamilien. Det latinske navnet kommer fra ordene «ano» og «theo» som betyr «beveger seg oppover» og ordene «gravis» og «oleo» som betyr «sterke lukter». Navnet dill som vi bruker kommer fra det norrøne ordet «dilla» og betyr og roe/berolige eller dysse.

Dill er en ettårig plante som blir rundt 30 cm høy, den oppstod i det sørlige Russland, Middelhavet og Vest-Afrika og har blitt brukt som en medisinsk urte i minst 5000 år. De gamle egypterne brukte dill som ett beroligende middel. 

Mens Grekerne brukte dill som symbol på rikdom, mente Romerne at dill brakte lykke, dill ble hengt over døråpninger og babyvugger som et symbol på kjærlighet, lykke og beskyttelse. Antikkens soldater brukte gjerne brente dill-frø i sår for å hjelpe til med helbredelsen av såret. Dill har lenge blitt brukt som medisin for å berolige magen og lindre gassplager derfor ble dill-frø gjerne servert etter store måltider for å hjelpe på fordøyelsen. Som Bankes Herbal så elegant sa det i 1525: «Dill lindrer onde vinder i magen»

På grunn av sin sterke smak har dill også blitt brukt i århundrer for å forbedre smaken av grønnsaker, kjøtt og sjømat.

 

Alle artikler om urter på vår side finner du i en mye penere utgave, rikelig illustrert med bilder og utdypende innformasjon. Den tar også for seg andre temaer som ikke blir behandlet på vår webside som høsting av frø og hvordan komme i gang med urter i vinduskarmen.Lett å bla i på mobil, nettbrett og pc!
Android, Iphone, Ipad vennlig.
Slapp av; vi gir ikke adressen din til noen.