Gressløk

Gressløk

Historie og opprinnelse Hvordan dyrke Hvordan høste Helsemessige fordeler i mat

Gressløk (Allium schoenoprasum) tilhører samme plantefamilie som løk, hvitløk, sjalottløk og purre. Den har lange hule gressligningene stengler som blir opptil 25 cm lange. De vokser vanligvis i klynger. Alt på gressløken kan spises, men mest vanlig er det å spise stilkene som har en meget velsmakende løk-smak. Når den i tillegg er svært enkelt å dyrke er det ikke rart at den har funnet veien inn i de fleste norske urtehager. Mange som ikke dyrke noe annet, har ofte en kvast med gressløk stående i bedet utenfor kjøkkendøren.

Den første registrerte bruken av gressløk skjedde i Kina for ca 5000 år siden. Noen hevder at det var Marko Polo som tok med seg gressløken tilbake fra Kina. I vår del av verden er det ikke registrert bruk av urten før ut på 1500 tallet da den fant veien inn i våre retter via de mange urtehagene. Ettersom den kan vokse vilt over hele Europa er det gode muligheter for at den likevel har vært brukt til matlaging lenge før den ble registrert kultivert i urtehager. En variasjon som vokser vilt i alpene er det nærmeste funnet vi har av planten som vi dyrker i dag. Middelalderske gartnere plantet ofte gressløk rundt grensene for både dekorasjon og for å avverge skadelige insekter. Det ble antatt at hengende bunter av gressløk rundt et hus kunne avverge onde ånder. For noen århundrer siden ble gressløk brukt i spådomskunst av sigøynere. Man kan forestille seg at de kastet gressløken utover et bord som pinner i et pinne spill, for så å skyve fingrene gjennom gressløken som nå lå «hulter ti bulter» for å komme med noen spådommer basert på anordningen. I vesten har gressløk tradisjonelt blitt brukt mest i kremer og sauser, og spesielt i forbindelse med poteter. I Asia har det vært mer vanlig å bruke den i supper.



Alle artikler om urter på vår side finner du i en mye penere utgave, rikelig illustrert med bilder og utdypende innformasjon. Den tar også for seg andre temaer som ikke blir behandlet på vår webside som høsting av frø og hvordan komme i gang med urter i vinduskarmen.



Lett å bla i på mobil, nettbrett og pc!
Android, Iphone, Ipad vennlig.




Slapp av; vi gir ikke adressen din til noen.