Oregano

Oregano

Historie og opprinnelse Hvordan dyrke Hvordan høste Helsemessige fordeler i mat


Oregano er en urte som er medlem av mynte familien. På norsk kalles den også kung og bergmynte. Navnet oregano kommer av gresk oros (fjell) og ganos (pryd) og er avledet av den greske frasen «glede av fjellene». I bladene til oregano er det lett fordampende olje, som holder seg på plass også etter tørking. Selv om det er en vanlig ingrediens i matvarer rundt om i verden, er den enda mer brukt i parfyme. Oregano er likevel kjent som signatur smaken i mange italienske, meksikanske og spanske retter. De fleste som trives godt på kjøkkenet er fra før av kjent med den i sin tørkete form fra glass kjøpt på butikken, men oregano er en hardfør flerårig plante som er lett å dyrke. Bare ett par planter vil gi deg nok oregano til at du kan bruke den fersk i sesongen og tørket gjennom vinteren. Den finnes i mange varianter, men den vanligste til bruk i mat er «gresk» oregano. Den litt mer bitre «meksikanske» oreganoen, er ikke ekte oregano, men faktisk en fjernere beslektet plante med lignende smak. Den er som oftest brukt tørket som blader eller i en pulverisert form. Mange beskriver smaken som sterkere enn vanlig oregano, men litt søtere. Det er også kjent som meksikanske merian. Og blir blant annet brukt som en ingrediens i chili- krydderblandinger.


Gresk mytologi forteller at det var gudinnen Afrodite som oppfant urten. Også denne urten ble brukt til å bekranse brudepar, og plassert på gravplasser for å gi fred til avdøde ånder. Greske leger oppdaget at urten hadde gunstige effekter og foreskrev den for en rekke plager som et antiseptisk middel. Da romerne erobret Hellas tok de opp i seg mye av den greske kulturen, blant annet smaken av oregano. Det at den var svært enkel å dyrke kombinert med den romerske ekspansjonen gjorde at kultivering og bruk av oregano fort ble spredt over hele Europa og store deler av Nord-Afrika. Den ble da brukt som krydder til kjøtt, fisk og tilogmed som smakstilsetning til vin. Selv om sterke urter ikke var vanlig å bruke i middelalderen fortsatte folk å bruke den først og fremst som en smakstilsetning til et ellers kjedelig kosthold, men bladene ble også tygget som en kur mot revmatisme, tannpine, dårlig fordøyelse og som hoste dempende middel. Oregano fant trolig sin vei til Kina i løpet av middelalderen via krydder veien som gikk gjennom midtøsten. Også her ble den brukt som en medisinsk urte, den ble itillegg foreskrevet som febernedsettende middel og som virkemiddel mot oppkast, diare, gulsott, kløende hud, hoste og tannverk. Den har blitt brukt for å forebygge surhet i øl, og til å farge alunbeiset garn rødt, lagt mellom tøy skal den holde møll unna.

Til tross for sin vide utstrakthet i store deler av verden ble urten lite brukt i USA før andre verdenskrig, da oppdaget amerikanske soldater urten og tok den med seg hjem.

Alle artikler om urter på vår side finner du i en mye penere utgave, rikelig illustrert med bilder og utdypende innformasjon. Den tar også for seg andre temaer som ikke blir behandlet på vår webside som høsting av frø og hvordan komme i gang med urter i vinduskarmen.Lett å bla i på mobil, nettbrett og pc!
Android, Iphone, Ipad vennlig.
Slapp av; vi gir ikke adressen din til noen.